Beowebnet

najbolji hosting na Balkanu

24/7 prodaja & podrška hostinga
Individualni pristup ka klijentu
Najbolja hosting opcija
Jezik:

Početna > Baza znanja > Pojmovi i definicije > Osnovni pojmovi i definicije


Osnovni pojmovi i definicije
Hosting je u slobodnom prevodu smeštaj, skladištenje Web stranica tj. celokupnog Internet sadržaja na Web server, tako da budu dostupne korisicima.

Virtual Hosting (Shared hosting) - vrsta hostinga u kojem mnogi web sajtovi nalaze se na istom Web serveru. To je najekonomičniji vid hostinga i pogodan je za male projekte.

VPS (Virtualni privatni server) je jedna od nekoliko virtualnih mašina koje se pokreću na jednom računaru. Iako VPS pokreće softver na istom fizičkom računaru kao i druge korisničke virtualne mašine, on je u mnogim aspektima isti kao i odvojeni fizički računar (odnosno server).

Dedicated server je vrsta hostinga u kojoj klijent je obezbeđen potpuno odvojenom fizičkom mašinom (za razliku od virtuelnog hostinga). Obično se koristi za pokretanje aplikacije koje ne mogu da koegzistiraju na istom serveru sa drugim projektima i imaju visoke zahteve resursa.

Web server je računar na kojem se nalaze Web stranice. Kako je pristup svakom računaru određen portovima (ulazima) koji su predstavljeni brojevima, tako je i pristup Web serveru određen portom. Port za pristup web serveru je 80. Svaki server ima IP adresu, tako da kada se neka stranica posećuje, odnosno neki server, zapravo mi posećujemo adresu kao npr. 85.17.169.212:80 (adresa Web servera BeoWebNet.com), gde broj 80 govori da se radi o Web serveru.

Domen je jedinstveno ime koje identifikuje Internet sajt. Imena domena se uz pomoć DNS-a prevode u jedinstveni numerički kod (IP-adresa) koji identifikuje određeni računar (ili neki drugi uređaj) povezan na internet. Imena domena omogućavaju prelazak na internet adrese i postavljanje resursa na njih (sajtovi, e-mail serveri, ostale usluge) u odgovarajućoj  sekvenci.

Subdomain je domen, koji je deo domena višeg nivoa.

DNS (Domain Name Server) – prevodi imena domena u IP adrese, odnosno stvarne adrese ili lokacije na internetu.

IP adresa je jedinstveni broj, unikatnu adresu svakog kompjutera na mreži, koji koriste mašine (serveri, računari, radna stanica itd) u međusobnom saobraćaju putem interneta uz korišćenje Internet protokola (IP).

Bandwidth je veličina koja pokazuje protok informacija tokom vremena. Izražava se u količini informacija za odredeni vremenski period.

CGI (Common Gateway Interface) je protokol koji omogućava komunikaciju između servera i programa na serveru.

Control Panel je aplikacija na serveru koja omogućava korisnicima jednostavnije i lakše upravljanje kao i podešavanje servera i korisničkog  naloga.

Apache je naziv platforme web servera (ali isto tako i team-a open source koji razvija sofware servera, tipa multi-platform tj. koji radi na različitim operacijskim sustavima UNIX-Linux, Windows.

FTP (File Transfer Protocol) je protokol za prenos podataka između dva računara u mreži.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) je standardni protokol za slanje mail-a.

WWW (World Wide Web ili Web) je jedna od usluga Interneta čije se informacije prenose preko protokola koji se zove HTTP. HTTP je skraćenica od engleskog naziva Hypertext Transfer Protocol.

HTTP (HyperText Transfer Protocol) je protokol na kojem komuniciraju web čitači i web serveri. Osnovna namena ovog protokola je isporučivanje HTML dokumenata, tj. Web stranica.

HTML (HyperText Markup Language) je standarizovani jezik koji se koristi pri strukturiranju tekstova, medija i ugrađenih objekata u web stranice i elektronsku poštu. Kao modifikovanu i pojednostavljenu verziju SGML jezika, HTML standarizuje i održava World Wide Web Consortium.

JavaScript je skriptni programski jezik koji se prvenstveno koriste za definisanje funkcionalnosti web stranic na strani klijenta i upravlja dinamičkim sadržajem na HTML stranicama.

PHP (Hypertext Preprocessor) je projekat otvorenog koda i jedan je od najboljih i najpoznatijih server-side rešenja ili server-side web programskog jezika.

CSS (Cascading Style Sheets) je jezik formatiranja pomoću kog se definiše izgled elemenata web-stranice.

MySQL je SQL sistem za upravljanje bazama podataka.

KVM (Kernel Virtual Machine) - softversko rešenje koje omogućava virtuelizaciju na Linux-u koja podržava hardversku virtuelizaciju baziranu na IntelVT (Virtualization Technology) ili AMD SVM (Secure Virtual Machine).

IPMI (Intelligent Platform Management Interface) je inteligentni interfejs upravljanja platformom, namenjen za nezavisno praćenje i upravljanje funkcijama ugrađenim u hardver i firmver serverske platforme.

 

 Izvor: Wikipedija

 Je li Vam ovaj odgovor pomogao?

Dodaj među favorite Dodaj među favorite    Ispiši članak Ispiši članak


Powered by WHMCompleteSolution